هر آنچه باید راجب بیماری های قلب بدانید
بیماری قلبی و عروقی به مشکلات مرتبط با رگهای خونی، سیستم گردش خون و اختلالات ساختار قلب اطلاق می شوند. تجمع پلاک باعث باریک شدن رگ های خونی (رگ ها) می شود که این امر باعث می شود توانایی جریان خون در داخل و خارج از قلب کاهش یابد.
بیماری قلبی عروقی یک اصطلاح عمومی است که انواع مختلفی از بیماری های قلبی مانند حمله قلبی و سکته مغزی را در بر می گیرد.
بنابرگفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، بیماری قلبی اصلیترین عامل مرگ در ایالات متحده آمریکا محسوب میشود. در آمریکا در هر ۴ مرگ یکی از آنها در نتیجه بیماری قلبی رخ میدهد؛ یعنی هر ساله چیزی در حدود ۶۱۰.۰۰۰ نفر در اثر این بیماری جان خود را از دست میدهند.
علائم بیماری های قلبی
علائم بیماری قلبی بستگی به نوع بیماری و شرایطی دارد که بر فرد تاثیر می گذارد. با این حال، علائم رایج عبارتند از:
- درد در ناحیه سینه که از طریق بدن حرکت می کند، از جمله سینه به گردن، پشت، شکم یا فک
- سرگیجه
- تعریق شدید
- تهوع و استفراغ
- سطح خستگی بالا
- تند تر شدن ضربان قلب و تنفس
- درد قفسه سینه
عوامل خطر عمده بیماری های قلبی عروقی کدام هستند؟
- مصرف دخانیات و قرار گرفتن در معرض دود دست دوم
- کلسترول بالا
- فشار خون بالا
- عدم فعالیت فیزیکی
- دیابت
- التهاب هر قسمت از قلب یا شریان اصلی
- لخته شدن خون
- فشار
- سن
- سابقه خانوادگی
- جنسیت
بیماریها قلبی چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟
بیماری قلبی شامل طیف وسیعی از مشکلات قلبی عروقی میشود. چندین بیماری و مشکل پزشکی زیر چتر بیماریهای قلبی قرار دارند. انواع مختلف بیماریهای قلبی از این قرارند:
- آریتمی قلبی. آرتیمی قلبی عبارت است از ضربان (ریتم) غیر طبیعی قلب.
- تصلب شرایین (آترواسکلروز). تصلب شرایین عبارت است از انسداد عروق خونی (شریانها).
- کاردیومیوپاتی. در این بیماری ماهیچههای قلب ضخیم و یا ضعیف میگردند.
- نقصهای مادرزادی قلب. نقایص مادرزادی قلب، از لحظه تولد در فرد مشاهده میشوند.
- بیماری شریان کرونری (CAD .(CAD از ایجاد پلاک (رسوب) در شریانهای قلب ناشی میشود. گاهی اوقات به این بیماری ایسکمیک قلبی نیز گفته میشود.
- عفونتهای قلبی. عفونتهای قلبی ممکن است در اثر باکتری، ویروس و یا انگلها ایجاد شوند.
منظور از بیماری قلبی عروقی هر مشکل قلبیای است که بر رگهای قلبی و جریان خون تأثیر میگذارد.
بیشتر بخوانید : تپش قلب چیست ؟ علل ، تشخیص و درمان آن
بیماری قلبی چه علائمی دارد؟
هر نوع از بیماریهای قلبی ممکن است موجب بروز مجموعهای متنوع از علائم گردد. در ادامه به علائم احتمالی هرکدام از بیماریهای قلبیِ ذکر شده در بالا میپردازیم:
آریتمی قلبی
آریتمی یعنی ضربان غیر طبیعی قلب. بسته به نوع بیماری آریتمی، ممکن است ضربان قلب تند و یا کند شود. علائم آریتمی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سرگیجه (احساس سبکی سر)
- فلوتر قلبی یا ضربان قلب سریع
- ضربان آهسته قلب
- بی هوش شدن (غش کردن)
- گیجی
- درد قفسه سینه
تصلب شرایین
تصلب شرایین خونرسانی به اندامهای بدن را کاهش میدهد. علاوه بر درد در ناحیه سینه و نفس تنگی دیگر علائم بیماری تصلب شرایین از این قرارند:
- احساس سردی، خصوصاً در دستها و پاها.
- احساس کرختی، خصوصاً در دستها و پاها
- درد بیدلیل و یا غیرطبیعی
- ضعف در دستها و پاها
نقصهای مادرزادی قلب
نقصهای مادرزادی قلب مشکلاتی هستند که در هنگام رشد جنین بوجود میآیند. برخی از این نقصها هیچگاه تشخیص داده نمیشوند؛ اما در صورت مشاهده علائم زیر میتوان مشکلات قلبی مادرزادی را تشخیص داد:
- کبودی پوست (پوست به رنگ آبی)
- تورم اندامها
- نفس تنگی و یا مشکل تنفسی
- خستگی زیاد و انرژی کم
- ریتم غیر طبیعی قلب
بیماری شریان کرونری (CAD)
CAD عبارت است از ایجاد پلاک (رسوب) در شریانها و همین امر موجب میشود خون غنی از اکسیژن نتواند در قلب و ریهها جریان یابد. علائم CAD از این قرارند:
- ناراحتی و یا درد در قفسه سینه
- احساس فشار در قفسه سینه
- تنگی نفس
- حالت تهوع
- احساس سوء هاضمه یا نفخ
کاردیومیوپاتی
کاردیومیوپاتی یکی از بیماریهای قلبی محسوب شده که در طی آن ماهیچههای قلب بزرگ، ضخیم و یا ضعیف میشوند. علائم این بیماری عبارتند از:
- خستگی مفرط
- نفخ
- ورم پاها خصوصاً ناحیه مچ پا به پایین
- تنگی نفس
- ضربان قلب شدید
عفونتهای قلبی
عبارت عفونت قلبی ممکن است برای توصیف شرایطی مانند اندوکاردیت یا میوکاردیت استفاده شود. علائم عفونت قلبی از این قرارند:
- درد سینه
- احتقان سینه یا سرفه
- تب
- لرز
- بثورات پوستی
درمان دارویی بیماری قلبی
این درمان شامل استفاده از داروهایی که به کاهش شدت بیماری و آسیب آن کمک میکند، میباشد. این داروها شامل:
- داروهای کاهنده فشارخون
- داروهای کاهنده تپش قلب
- داروهای کاهنده کلسترول خون
- داروهایی برای ثبات بخشیدن به ضربان قلب
- داروهایی برای جلوگیری از لخته شدن خون در عروق کرونر
- داروهایی برای بهبود بخشیدن به پمپاژ خون در بدن فرد مبتلا به بیماری قلبی
سایر راههای درمان بیماری قلبی شامل آنژیوپلاستی، جراحی بای پس و یا سایر جراحی ها میباشد.
چه کسانی در خطر ابتلا به بیماریهای قلبی میباشند؟
هرچند خطر ابتلای مردان به بیماری های قلبی بیشتر از زنان است، بااینحال در هردو جنس بیماری قلبی اولین بیماری کشنده میباشد. افرادیکه در خانواده های سیگاری و چاق هستند، در خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری ها قرار دارند. سایر عوامل خطرزا شامل:
- کلسترول بالای خون
- فشارخون بالا
- دیابت
- فعالیت بدنی پایین
سیگار کشیدن خطر ابتلای افراد به بیماری قلبی را ۲ تا ۴ برابر افزایش میدهد. افرادیکه سیگار نمیکشند اما در معرض دود سیگار قرار دارند، حتی از افراد سیگاری هم در خطر بشتر هستند. سالانه ۱۳۵۰۰۰ نفر در اثر بیماریهای قلبی مرتبط با سیگار فوت میکنند.
مراقبت های لازم در بیماری قلبی
اگر بیماری قلبی یا نارسایی قلبی دارید، در معرض تغییراتی در بدنتان هستید. یک راه آسان این است که هر موقع متوجه نشانه ای در خود شدید سریعا آن را یادداشت کنید. آیا احساس تنگی نفس می کنید؟ آیا دست و پاهای شما متورم شده اند؟ آیا سرفه می کنید؟ اگر چیز جدیدی حس کردید ، به پزشک خود اطلاع دهید.
ورزش و بیماری قلبی
فعال باشید. هنگامی که بیماری قلبی دارید، برای شما عالی است. می تواند کلسترول و فشار خون شما را کاهش دهد و به شما در کاهش وزن اضافی کمک کند. اگر می توانید هر روز ورزش کنید. هدف خود را تا ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی روزانه، حداقل ۵ روز در هفته قرار دهید. چی تمرین هایی مفیدند؟ تمرین های خوب برای قلب، گروه های عضلانی بزرگ مانند پاها را درگیر می کنند. شما می توانید راه بروید، دوچرخه سواری، یا شنا کنید. قبل از شروع یک تمرین جدید، برای اطمینان از امن بودن آن، با پزشک خود صحبت کنید.
فشار خونتان را کنترل کنید
هر روز فشار خون خود را بررسی کنید. در مورد اهداف فشار خود خود با پزشک خود صحبت کنید. راه ایده آل برای رسیدن به هدفتان ، یک شیوه ی زندگی سالم است. ممکن است مجبور باشید از دارو نیز استفاده کنید. هر زمان که تغییری در فشار خونتان ایجاد شد به پزشک خود اطلاع دهید.
مصرف مایعات خود را محدود کنید
از پزشک خود بپرسید که آیا نیاز به محدود کردن مقدار مصرفی روزانه مایعات هست یا خیر؟ به یاد داشته باشید که تنها چیزی که می نوشید مهم نیست. یخ، بستنی، آبنبات سفت، شربت، ژلاتین و سوپ همه مهم هستند. هر روز صبح خود را وزن کنید. افزایش سریع وزن می تواند نشانه ای از مصرف زیاد مایعات باشد.
غذاهای سالم بخورید
یک رژیم غذایی خوب و سالم را دنبال کنید. میوه ها و سبزیجات باید حدود نیمی از بشقاب هر وعده غذاییتان را پر کنند. و فراموش نکنید که غلات نیز مصرف کنید . لبنیات کم چرب نیز کمک کننده خواهد بود. گوشت خام، غذاهای دریایی، لوبیا، دانه و سویا فرآوری شده باید جزو پروتئین مصرفی شما باشند. تا حد امکان از چربی های جامد، دانه های تصفیه شده و قندها مصرف نکنید.
مراقب میزان سدیم مصرفی باشید
سدیم باعث نیاز بدنتان به مایعات می شود. که می تواند فشار خون را افزایش دهد. همچنین می تواند باعث ایجاد تورم در پاها شود یا تنفس را دشوار کند. بیشتر سدیم مصرفی ، نمک است. نمک را به غذا اضافه نکنید و در طبخ غذا از نمک کم تری استفاده کنید. در عوض، از گیاهان یا چاشنی هاب بدون نمک استفاده کنید. سبزیجات تازه را انتخاب کنید. اگر از سبزیجات کنسرو شده یا یخ زده استفاده می کنید، مطمئن شوید که آنها نمکی نیستند. همچنین در فروشگاه ها به دنبال غذاهای کم نمک باشید.
مراقب وزن خود باشید
اضافه وزن می تواند باعث شود قلب شما سخت تر کار کند. راه هایی برای رسیدن به وزن سالم پیدا کنید. ورزش و رژیم غذایی مناسب شروع خوبی است. در مورد ایده های دیگر از پزشک خود راهنمایی بخواهید. با این کار کلسترول و فشار خون شما نیز بهتر خواهند شد.
استرس خود را مدیریت کنید
داشتن بیماری های قلبی می تواند باعث عصبانیت، افسردگی یا اضطراب شما شود. عصبانیت یا استرس می تواند منجر به حمله ی قلبی شود. راه هایی برای کاهش اضطراب خود پیدا کنید. با کسی که به او نزدیک هستید درباره ی آنچه برایتان اتفاق می افتد درد و دل کنید تا عصبانیتان تخلیه شود. ممکن است بخواهید مدیتیشن یا یوگا را امتحان کنید. حتما قبل از هر کاری با مزشکتان مشورت کنید.
سیگار کشیدن را متوقف کنید
اگر سیگار می کشید یا از تنباکو استفاده می کنید، باید سخت تلاش کنید تا آن ها را ترک کنید. دخانیات شانس حمله ی قلبی را افزایش می دهند. هم چنین می توانند فشار خون را افزایش دهند و به عروقی که خون را به سمت قلب می برند آسیب برسانند. سعی کنید از در معرض قرار گرفتن دود نیز خودداری کنید. برای ترک عادت خود از پزشکتان راهنمایی بخواهید. یک گروه پشتیبانی برای کمک به خود پیدا کنید.
دارو هایتان را مصرف کنید
گاهی اوقات تغییر در شیوه ی زندگی کافی نیست. ممکن است مجبور به مصرف دارو باشید. داروهای مصرفی کلسترول و فشار خون را کاهش می دهند، از لخته شدن خون جلوگیری می کنند و حتی احتمال ابتلا به حمله ی قلبی را کاهش می دهند. همچنین می توانند نشانه ها و علائم شما را نیز کاهش دهند و فشار را از روی قلب شما برطرف کنند. فراموش نکنید هیچ دارویی را بدون تجویز پزشک مصرف نکنید.
کلسترول خود را کنترل کنید
کلسترول LDL بالا ( نوع بد )می تواند منجر به مشکلات قلبی بیشتری شود. سطح مصرفی شما باید ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر یا کم تر در روز باشد. اگر قبلا دچار حمله ی قلبی شده اید یا در معرض خطر بالایی هستید، بهتر است میزان مصرفیتان ۷۰ یا کمتر باشد. گاهی اوقات رژیم غذایی و ورزش برای کنترل کلسترول کافی نیست. پزشکتان ممکن است برایتان دارو نیز تجویز کند.
الکل را حذف کنید
اگر الکل مصرف می کنید با پزشک خود صحبت کنید. الکل می تواند قلب شما را ضعیف کند و کار آن را سخت تر کند. تحقیقات نشان می دهند که یک نوشیدنی کوچک می تواند سطح HDL (کلسترول خوب) را بالا ببرد اما بیش از حد می تواند باعث افزایش وزن یا افزایش فشار خون شود. از پزشک خود بپرسید که چه چیزی برای شما بهترین است.
به پزشکتان به طور منظم مراجعه کنید
به طور منظم به پزشک خود مراجعه کنید و علائم خود را به او گزارش دهید. اگر احساستان تغییر کرده است او را در جریان بگذارید. قبل از مراجعه لیستی از سوالاتی که می خواهید بپرسید را تهیه کنید و داروهایی را که مصرف میکنید هم بنویسید. اگر چیزی برایتان روشن نیست، از او بخواهید برایتان توضیح دهد.