تپش قلب چیست ؟ علل ، تشخیص و درمان آن
تپش قلب به شما این احساس را می دهد که قلب شما خیلی تند یا شدید می زند. حس اینکه قلب تان می خواهد از قفسه سینه بیرون بپرد و پرواز کند. در واقع افراد در شرایط طبیعی متوجه ضربان قلب خود نمی شوند، زمانی که این ضربان را حس کنند، دچار تپش قلب شده اند. احساس تپش قلب ممکن است در قفسه ی سینه، گلو یا گردن احساس شود. تپش قلب می تواند آزاردهنده یا ترسناک باشند. معمولا جدی یا آسیب رسان نیست، که اغلب خود به خود برطرف می شود.
بیشتر اوقات با استرس و اضطراب یا به علت مصرف زیاد کافئین، نیکوتین، یا الکل، ایجاد می شود. همچنین ممکن است وقتی فرد باردار باشد ایجاد شود. در موارد نادر، تپش قلب می تواند نشانه ای از شرایط جدی تر قلبی باشد. در صورت داشتن موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
- تنگی نفس
- سرگیجه
- درد قفسه سینه
- غش کردن
علل تپش قلب چیست؟
علل بسیار زیادی برای تپش قلب وجود دارد، که ممکن است مرتبط با قلب باشد یا علت نامعلوم داشته باشد. علل غیر مرتبط با قلب شامل موارد زیر می شود:
- احساسات شدید مانند اضطراب، ترس یا استرس. اغلب طی وحشت زدگی اتفاق می افتند.
- فعالیت فیزیکی شدید
- مصرف کافئین، ، الکل، یا مواد مخدر مانند کوکائین و آمفتامین ها
- شرایط پزشکی خاص از جمله بیماری تیروئید
- سطح پایین قند خون
- کم خونی
- فشار خون پایین
- تب و دهیدراتاسیون (از دست دادن آب بدن)
- تغییرات هورمونی طی قاعدگی
- بارداری، یا درست قبل از یائسگی. گاهی تپش قلب طی بارداری نشانه ای از کم خونی است.
- داروها، از جمله قرص های رژیمی، ضداحتقان ها، داروهای استنشاقی آسم و برخی داروهایی که برای جلوگیری از آریتمی ها (ضربان قلب نا منظم) یا درمان کم کاری تیروئید مورد استفاده قرار می گیرند.
- برخی مکمل های تغذیه ای و گیاهی
- سطوح الکترولیت غیر طبیعی
بعضی از افراد بعد از وعده های غذایی سنگین و سرشار از کربوهیدرات ، قند یا چربی دچار تپش قلب می شوند. گاهی اوقات ، خوردن غذاهایی با مقدار زیادی مونو سدیم گلوتامات (MSG) ، نیترات یا سدیم نیز می تواند باعث ایجاد تپش قلب شود. اگر بعد از خوردن برخی غذاها تپش قلب دارید ، می تواند به دلیل حساسیت غذایی باشد. نگه داشتن دفترچه یادداشت غذایی به شما کمک می کند تا بفهمید از مصرف کدام غذاها خودداری کنید.
همانطور که گفته شد، تپش قلب همچنین می تواند با بیماری های قلبی مرتبط باشد، و اگر این طور باشد احتمال بیشتری دارد که باعث آریتمی شود. شرایط قلبی که ممکن است منجر به تپش قلب شوند شامل موارد زیر هستند:
- حمله ی قلبی پیشین
- بیماری های عروق کرونر
- نارسایی قلبی
- مشکلات دریچه ای قلبی
- مشکلات ماهیچه ای قلبی
تشخیص تپش قلب
پزشک در ابتدا درصدد برمیآید تا مشخص کند که آیا تپش قلب از نوع بیخطر است یا این که از مشکلی قلبی نشأت میگیرد. برای این منظور وی در مورد علائم از بیمار سوال میکند، سابقه پزشکی را بررسی مینماید، معاینه بالینی انجام میدهد و دستور انجام چند آزمایش اصلی را میدهد.
بیشتر بخوانید : تست استرس قلب چیست و چرا تست استرس انجام می شود ؟
گاهی اوقات ، آزمایش خون می تواند به پزشک کمک کند تا علت تپش قلب شما را پیدا کند. سایر تست های مفید عبارتند از:
- الکتروکاردیوگرام : نخستین آزمایش گرفتن نوار قلب است، نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام آزمایش سادهای است که فعالیت الکتریکی قلب در آن ثبت میشود و می تواند ریتم های غیر معمول قلب را پیدا کند.. این کار را می توانید هنگام استراحت یا ورزش انجام دهید.
- هولتر مونیتورینگ: این دستگاه فعالیت الکتریکی قلب را در یک یا دو شبانه روز کامل ثبت میکند. پدهایی به نام الکترود به قفسه سینه وصل میشود. این الکترودها توسط سیم به ثبت کننده یا رکوردر کوچک قابل حملی متصل میشود که میتوان آن را با گیره روی کمربند نگه داشت، داخل جیب قرار داد یا از گردن آویزان کرد.
- اشعه ایکس قفسه سینه: پزشک تغییرات ریه های شما را که می تواند ناشی از مشکلات قلبی باشد بررسی می کند. به عنوان مثال ، اگر آنها مایعات را در ریه های شما پیدا کنند ، ممکن است ناشی از نارسایی قلبی باشد.
- اکوکاردیوگرافی: در اکوکاردیوگرافی از امواج صوتی برای به دست آوردن تصویری متحرک از قلب استفاده میشود. در این تصویر اندازه و شکل قلب و نحوه عملکرد حفرهها و دریچههای قلب مشخص میشود.
در صورت لزوم ، پزشک ممکن است شما را برای انجام آزمایشات بیشتر یا درمان به متخصص قلب ارجاع دهد.
بیشتر بخوانید : تست تیلت چیست ؟
درمان تپش قلب
درمان تپش قلب به علت آن بستگی دارد. اکثر تپشهای قلب بیخطر هستند و غالباً به خودی خود برطرف میشوند. طبعاً در چنین مواردی نیازی به درمان نیست.
اگر پزشک علتی پیدا نکرد ، ممکن است به شما توصیه کند از مواردی که باعث تپش قلب می شوند خودداری کنید. استراتژی ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
کاهش اضطراب و استرس. روش های معمول عبارتند از:
- تمرینهای آرامسازی
- یوگا
- تای چی
- پسخوراند زیستی یا بیوفیدبک
- تصویرسازی هدایت شده
- عطر درمانی
قطع برخی از غذاها ، نوشیدنی ها و سایر مواد. که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- الکل
- نیکوتین
- کافئین
- داروهای غیر قانونی
قطع مصرف داروهایی، مانند:
- داروهای سرماخوردگی و سرفه
- بعضی مکملهای گیاهی و غذایی، که مانند محرک عمل میکنند.
پزشک بیمار را از دیگر علائم و نشانهها آگاه میکند تا در صورت مواجهه با آنها به سرعت به مرکز فوریتهای پزشکی مراجعه کند. اگر بیماری یا ناراحتی قلبی علت تپش قلب باشد، پزشک توصیههای لازم و درمان مناسب را ارائه میدهد