کم‌کاری تیروئید علل و درمان آن

تیروئید غده‌ای است به شکل پروانه در جلوی گردن در پایین حنجره و بالای استخوان‌های ترقوه، تیروئید دو نوع هورمون ترشح  می‌کند به نام‌های T4 و T3 کار این هورمون‌ها تنظیم چگونگی مصرف و ذخیره انرژی در بدن است. در حقیقت تیروئید مسئول تنظیم سوخت‌وساز بدن می‌باشد. عملکرد تیروئید توسط غده دیگری در بدن به نام هیپوفیز تنظیم می‌شود. هیپوفیز در مغز قرار دارد و با ترشح هورمون محرک تیروئید، باعث افزایش ترشح هورمون‌های تیروئید می‌شود. تیروئید ممکن است دچار کم‌کاری یا پرکاری شود.

کم‌کاری تیروئید

وقتی تیروئید به‌اندازه کافی هورمون ترشح نکند فرد دچار کم‌کاری تیروئید می‌شود. کم‌کاری شایع‌ترین فرم بیماری‌هایی تیروئید است. در خانم‌ها بیشتر از آقایان دیده می‌شود و با افزایش سن افزایش می‌یابد.

علائم کم‌کاری تیروئید

نشانه‌های کم‌کاری تیروئید بسیار متفاوت‌اند. ممکن است یک فرد دچار کم‌کاری تیروئید باشد و علامتی نداشته باشد و برعکس فرد دیگری علائم بسیار شدید داشته باشد. کم‌کاری تیروئید معمولاً تدریجاً ایجاد می‌شود. برای همین در ابتدا علائم خفیف است و با پیشرفت بیماری علائم شدیدتر می‌شود. به همین علت گاهی بیماران به‌طور اتفاقی تشخیص داده می‌شوند.

علائم و نشانه‌های کم‌کاری تیروئید

کم‌کاری تیروئید علاوه براثر بر روی TSH سبب ایجاد علائم دیگری نیز در بدن می‌شوند این علائم عبارت‌اند از :

علل کم‌کاری تیروئید

در ابتلا به کم‌کاری تیروئید، عوامل بسیاری دخیل هستند اما در این مقاله، از بین ده‌ها عامل، ۶ مورد از شایع‌ترین آن‌ها برای شما قرار داده‌شده است

تشخیص کم‌کاری تیروئید

با انجام آزمایش خون تشخیص داده می‌شود. اولین قدم اندازه‌گیری هورمونی است که از هیپوفیز برای تحریک ترشح هورمون‌های تیروئید، تولید می‌شود. این هورمون TSH نام دارد. البته برای افزایش وقت تشخیص می‌توانیم هورمون تیروئید را هم‌اندازه بگیریم. فردی که دچار کم‌کاری تیروئید است سطح هورمون TSH او بالا می‌رود.

تفسیر نتیجه آزمایش تیروئید

پیشگیری از کم‌کاری تیروئید

برای پیشگیری از کم‌کاری تیروئید ، شما نیازمند تغییر سبک زندگی بر مبنای سلامتی هستید. باید هر غذایی که دوست داشتید را نخورید و غذاهای مفید بخورید. به موارد زیر دقت کنید:

درمان کم‌کاری تیروئید

کم‌کاری تیروئید با جایگزین کردن هورمون تیروئید درمان می‌شود. قرص‌های تیروئید که همان هورمون تیروئید T4 هستند معمولاً به‌صورت خوراکی یک‌بار در روز و با شکم خالی استفاده می‌شوند. در بهترین حالت خوب است قرص تیروئید را صبح‌ها یک ساعت قبل از صبحانه بخورند. معمولاً پس از شروع درمان در عرض دو هفته بیمار احساس بهبودی می‌کند ولی برای برطرف شدن کامل علائم گاهی تا چند ماه فرصت لازم است. تغییر دوز دارو باید حتماً زیر نظر پزشک باشد و سرخود نباید دارو را قطع یا کم‌وزیاد کرد.

پزشک وقتی داروی تیروئید (لووتیروکسین) را شروع می‌کند معمولاً ۶ هفته بعد آزمایش مجدد می‌دهد تا دوز مناسب دارو را پیدا کند. وقتی دوز مناسب داروی تیروئید مشخص شد بیماران می‌توانند سالیانه آزمایش بدهند. گاهی اوقات بر اساس شرایط بیمار لازم است دوز دارو تغییر کند که این کار با توجه به آزمایش و توسط پزشک انجام می‌شود. مثلاً گاهی بیماری تیروئید تشدید می‌شود یا در شرایط حاملگی لازم است دوز دارو را افزایش دهیم. مصرف بعضی داروها مثل قرص‌های کلسیم، آهن، آنتی‌اسیدهای حاوی آلومینیوم می‌تواند در جذب اختلال ایجاد کند. و باید در زمان متفاوتی از قرص تیروئید خورده شود. گاهی اوقات به دنبال کاهش وزن یا افزایش سن لازم است دوز داروی تیروئید کاهش یاید.

درمان طبیعی کم‌کاری تیروئید

اولین خط دفاعی برای درمان کم‌کاری تیروئید تغییر رژیم غذایی است. بسیاری از افراد مبتلابه این بیماری از خستگی مفرط و کدر شدن مه مغز (Brain fog) ، فراموشی و عدم تمرکز رنج می‌برند. برای رفع خستگی و کسب انرژی، افراد به استفاده از قند و کافئین رو می‌آورند. این دو ماده بسیار مضر هستند و علاوه بر ایجاد سایر بیماری‌ها و نوسان در قند خون، عملکرد تیروئید را نیز دچار مشکل می‌کنند. برای درمان کم کاری تیروئید و یا پیشگیری از بروز آن رعایت موارد زیر می تواند مفید باشد.

 

خروج از نسخه موبایل