مه مغزی در واقع یک مشکل سلامتی نیست بلکه اصطلاحی است که برای علائم مشخصی که بر توانایی فکر کردن شما اثر میگذارند، استفاده میشود. این یک نوع اختلال شناختی است که شامل موارد زیر میشود :
- مشکلات حافظه
- ناتوانی در تمرکز
- ناتوانی در تفکر و استدلال صحیح
- عدم وضوح ذهنی
نشانههای دیگری که مردم گزارش میکنند از خستگی و سردرد تا کمبود انرژی و ناپایداری را شامل میشوند.
دلایل مه مغزی چیست ؟
مغز مهآلود حس مبهمی است که هنگام تلاش برای به خاطر آوردن چیزی در شما شکل میگیرد اما نمیتوانید روی آن متمرکز شوید. تلاش برای یادآوری و استفاده از توان مغز میتواند به اندازه یک فعالیت جسمانی انرژی شما را تخلیه کند.
استرس
استرس زیاد می تواند فشار خون را افزایش داده، سیستم ایمنی را تضعیف و باعث افسردگی شود. همچنین می تواند باعث خستگی ذهنی گردد زمانی که مغز خسته می شود فکر کردن و تمرکز سخت تر می شود.بر همین اساس برای جلوگیری از مغز مه آلود باید استرس و اضطراب خود را کاهش دهید. تکنیکهای تنفس عمیق و مدیتیشن، یا انجام یوگا از جمله کارهایی است که میتوانید برای مقابله با استرس مد نظر قرار دهید. همچنین، انجام تمرینات ورزشی و نقاشی میتوانند در کاهش استرس موثر باشند.
مقاله مرتبط : استرس و تاثیرات آن بر بدن انسان
خواب ناکافی
یکی از مواردی که میتواند زمینهساز شکلگیری مغز مهآلود شود، خواب ناکافی است. هنگامی که بدن به اندازه کافی استراحت نمیکند، مغز نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. خواب ناکافی اثری منفی بر تفکر دارد. خوابیدن به مدت هشت تا نه ساعت در روز مفید است، اما بیشتر از آن توصیه نمی گردد. برای استراحت خوب به هنگام شب باید از خوردن کافئین و الکل پس از شام خودداری کنید و کامپیوتر و گوشی همراه را دور از رختخوابتان بگذارید. این کار همچنین به تنظیم ساعت خواب و بیداری شما کمک خواهد کرد.
تغییرات هورمونی
مسائل هورمونی نیز میتوانند به شکلگیری مغز مه آلود منجر شوند.میزان ترشح هورمون ها و افزایش استروژن در خانم های باردار می تواند حافظه را تحت تاثیر قرار داده و باعث اختلال شناختی کوتاه مدت شود. به طور مشابه کاهش استروژن در طول یائسگی باعث افزایش فراموشی، تمرکز ضعیف می شود.
رژیم غذایی
رژیم غذایی نامناسب می تواند در مه مغزی نقش بازی کند. ویتامین B12 باعث عملکرد سالم مغز می شود و کمبود آن می تواند منجر به مه مغزی شود.
اگر شما آلژی یا حساسیت غذایی دارید ممکن است مه مغزی بعد مصرف این نوع غذا ها ایجاد گردد ، این غذا می توانند شامل موارد زیر باشند :
- منو سدیم گلوتامات (MSG) : این یک افزودنی معمول که به منظور افزایش عطر و طعم به غذا استفاده می شود.
- آسپارتام: شیرین کننده مصنوعی است که در حال حاضر به طور فراوان در غذاهای فرآوری و بسته بندی استفاده می شود.
- بادام زمینی
- لبنیات
حذف غذاهای تحریک کننده از رژیم غذایی ممکن است علائم را بهبود بخشد.
داروها
عوارض جانبی دارو یکی دیگر از مواردی است که میتواند زمینهساز مغز مه آلود شود. پیش از مصرف داروها، چه آنتیبیوتیکها یا قرصهای ضد حساسیت یا حتی داروهای فشار خون، عوارض جانبی بالقوه آنها را مطالعه کنید.گاهی اوقات ابهام ذهنی در نتیجه داروی جدیدی است که مصرف میکنید. اگر قرار است در کوتاهمدت دارو مصرف کنید و مغز مهآلود چندان جدی نیست، احتمالا پس از قطع مصرف دارو به شرایط عادی بازمیگردید اما در صورت نیاز به مصرف بلندمدت دارو با پزشک خود در این زمینه صحبت کنید. این امکان وجود دارد که دارویی دیگر برای شما تجویز شود. مه مغزی نیز پس از درمان سرطان می تواند رخ دهد، این موضوع یکی از عوارض شیمی درمانی می باشد.
شرایط پزشکی
شرایط پزشکی مرتبط با التهاب، خستگی یا تغییر در سطح گلوکز خون می تواند موجب مه مغزی شود. به عنوان مثال مه مغز نشانه ای از سندرم خستگی مزمن است که شامل خستگی مداوم برای مدت بیش از شش ماه است. افرادی که مبتلا به fibromyalgia هستند روزانه با مشکلاتی مواجه هستند.
شرایط دیگری که ممکن است باعت ایجاد مه مغزی شود عبارتند اند از :
- کم خوابی
- افسردگی
- سندروم Sjogren
- میگرن
- آلزایمر
- کم کاری تیروئید
- بیمارهای خود ایمنی
- کم شدن آب بدن